Våra verksamheter

Atrium har verksamheter på fyra platser i Växjö. Mellan Södra Bergundasjön och Torparvägen på Teleborg ligger verksamheterna Torpet London och Torpet Lybäck. På London finns ett av våra hunddagis – Fidos Dagis.

På Hagen finns vårt nyöppnade hunddagis och det ligger vid den västra sidan av Norra Bergundasjön cirka 200 meter från väg 23.

På Verkstadsgatan 12 ligger Atriums Kansli och vår verksamhet som sysslar med hantverk och tillverkning – Snicken.

Deltagande

Alla som medverkar i Atriums verksamheter får riktiga och viktiga arbetsuppgifter – anpassade efter förmåga, förutsättningar och mål. En psykisk funktionsnedsättning kan göra det svårt att klara av arbetet på en arbetsplats där kraven är höga. Vi finns här för att stötta dig utifrån dina behov.

Vi tror att alla människor kan arbeta 100 procent av sin egen förmåga. Vi erbjuder medverkan i en mängd olika verksamheter. Du kan själv välja att delta vid en eller flera – beroende på behov, förutsättningar och tillgång av platser. Du kan välja att göra något du redan kan sen tidigare, välja en verksamhet du är intresserad av – eller där du vill lära dig något nytt. Eftersom våra verksamheter är olika finns det en chans för alla att lära sig nya saker och att utvecklas.

Arbetsdeltagare hos oss har även möjlighet att lära sig nya färdigheter och kunskaper eller att prova på ett helt nytt yrke. Våra verksamheter har en arbetsmiljö som hjälper och uppmuntrar arbetsdeltagarna att bygga sin kompetens och att utvecklas.

Vi anordnar även kurser med lärare eller yrkeskunniga från andra företag och  organisationer – om vi vill ta in specialkompetens, utveckla en verksamhet eller om det finns intresse inom ett visst område hos våra arbetsdeltagare.

Röster från Atrium

”Atrium för mig betyder kamratskap och att bygga upp självförtroendet, samt något vettigt att göra tre förmiddagar i veckan. I framtiden kanske jag kan utöka dagarna om det är möjligt. Vi har bra arbetsledning, det är ingen stress och jag kom in i kamratskapen väldig fort. Jag får jobba i min egen takt och när det är lite jobb kan jag göra egna saker. Det är ett mycket trivsamt ställe att sticka till och få andra tankar och idéer.”
Arbetsdeltagare på Atrium
”Avspänd stämning, bra personal och trevliga, lättsamma arbetskamrater. Lugnet är viktigt, ingen stress. Jag har brutit min isolering efter många års sjukskrivning. Blir gladare till sinnes när jag träffar människor i avspänd miljö. Jag har blivit lite modigare även i andra situationer.”
Arbetsdeltagare på Atrium
”Jag tycker om det sociala, att man får umgås med olika människor, det mår jag bra av. Att man får göra något som bryter mot det andra i vardagen som ser likadant ut. Mycket! Lybäck har betytt mycket för mitt välmående. Man har kunnat komma som man är och jobba med sig själv i sin egen takt, och så har man fått många nya bekantskaper.”
Arbetsdeltagare på Atrium
”Alla hundarna – de skänker mycket glädje och kärlek, skratt och lugn, är bra lyssnare och gör mig motiverad att komma till jobbet varje gång. Kollegorna – vänliga människor som visar stor förståelse, härlig gemenskap, välkomnande, intresserade. Bra handledning och stöttning – införstådd med mina svårigheter. Anpassad miljö med rimliga krav. Att få komma ut ur isolering, få rutiner i vardagen, få vara behövd och uppskattad. Jag har funnit nya vänner, lärt mig massor om hundar, kommit till flera insikter om mig själv och mina svagheter och styrkor. Få berätta om min vardag för min sambo. Få hjälp och stöttning i mina problem. Meningsfull och glädjerik vardag. Träna på relationsfärdigheter, träna inför en eventuell framtida arbetsplats, lära känna vad jag är bra på och vad jag behöver och har svårt för på en arbetsplats.”
Arbetsdeltagare på Atrium
”Alla människor är snälla, det är inte för mycket folk – lagom många, det är perfekt för mig. Det är lugnt. Jag har blivit gladare. Finns ej annat!”
Arbetsdeltagare på Atrium
”Nära vänskap mellan kollegorna, alla hjälper varandra! Intressanta medarbetare. Fantastiskt samspel, alla trivs tillsammans ihop, tvåbenta och fyrbenta, utan några problem. Alla lär av varandra. Ingen dag är den andra lik! Jag har blivit bättre på att se den individ jag möter. Har alltid kommit till Fidos utan minsta tvekan, i vilket skick jag än har varit. Fidos ger mig ett mycket meningsfullt jobb där jag sakta, men mycket säkert, kunnat växa, hitta och till och med förädla mitt eget väsen och personlighet. Jag kan vara mycket trygg i mig själv och har börjat ta ut svängarna betydligt mer i de situationer jag ställs inför, såväl på jobbet som utanför...”
Anställd på Atrium
”Alla go’a hundar och människor. Miljön och den goda stämningen i gruppen. Att alla är lika mycket värda och alla respekterar varandra. Att ha rutiner och att alla gör sitt bästa för att undvika missförstånd – vi pratar och kompletterar varandra! Har gett mig en mening att gå upp på morgonen, ett syfte och en rutin på vardagen som har varit livsavgörande för mig. Jag tror inte att jag skulle funnit något liknande någonstans. Jag är tacksam för att jag fått möjligheten att vara här och hoppas att jag får vara kvar här. NI GÖR ETT FANTASTISKT JOBB.”
Arbetsdeltagare på Atrium
”Jag trivs här på Fidos för jag får arbeta med det roligaste jag vet, nämligen hundar och människor. Vi har högt till tak och man får vara den man är. Jag längtar till jobbet nästan jämt när jag är hemma. Nu när hundsalongen börjar ta sig är det ännu bättre. Det har betytt jättemycket. Utan Fidos hade jag antagligen inte mått så bra som jag gör i dag. Ibland känns det nästan för bra för att vara sant. Men det ÄR sant! Jag är så glad att Atrium/Fidos Dagis finns i mitt liv!”
Arbetsdeltagare på Atrium

Våra stödformer

Atrium erbjuder flera olika stödformer för de som blir arbetsdeltagare hos oss. Vi samarbetar med bland annat Arbetsförmedlingen, Växjö kommun, Försäkringskassan, Region Kronoberg samt offentliga och privata arbetsgivare för att hitta rätt form av stöd, handledning och rehabilitering för den aktuella arbetsdeltagaren. Den stödform som passar bäst eller som behövs för individen kan anpassas efter behov eller det situationen kräver. Följande är exempel på de olika stödformer som vi arbetar med.

Arbetsträning
En period med träning som förbereder arbetsdeltagaren på återgång eller inträde på den ordinarie arbetsmarknaden. Anpassad miljö med arbetsuppgifter under handledning. Planeras utifrån deltagarens behov, förmåga, mål och förutsättningar. Utvecklingen återkopplas och bedöms med avstämningsmöten, råd och rekommendationer.

Fördjupad bedömning
En period med kartläggning av arbetsförmåga och förutsättningar under handledning och stöd. Arbetsförmågan och utvecklingen återkopplas och bedöms med avstämningsmöten, råd och rekommendationer.

Meningsfull sysselsättning
Möjlighet att få riktiga och viktiga arbetsuppgifter under handledning i en strukturerad och anpassad miljö. För ökad livskvalité, ett bättre mående och gemenskapen på en stödjande och trygg arbetsplats.

Arbetslivsomväxling
Möjlighet att ta en paus från sitt ordinarie arbete för att få stöd och en nedväxling i livssituation eller tempo. Gemenskap på en arbetsplats med stöttande och förstående omgivning som motverkar långtidssjukskrivning, ökad distans till arbetsmarknaden eller isolering. Efter perioden hos oss kan arbetsdeltagaren vara redo att återvända till sin ordinarie arbetsplats eller börja en ny fas i sitt arbetsliv utifrån de förutsättningar som finns.

stege

Vi på Torpet London

Fidos Dagis är ett hunddagis som har sin verksamhet i torpet London på Teleborg. Hunddagiset har funnits sedan april 1995. Här finns cirka 25 hundar inskrivna som kommer mellan en och fem dagar per vecka. Som mest är det 16 hundar per dag hos oss.

Älskar man djur, och då framför allt hundar, är Fidos Dagis rätt ställe att förlägga sin arbetsträning eller sysselsättning på. Det är bra om man är hundvan, men man behöver inte kunna någonting om hundar när man börjar – det får man lära sig under tiden hos oss.

För att trivas här behöver man gilla att röra på sig och vara ute i alla väder. Bra skor/kängor och regnkläder behövs.Vi är ett personaltätt hunddagis, varje person har bara ansvar för en eller två hundar.Vi går långa promenader på 1,5 till 2 timmar på förmiddagen och en kortare på en halvtimme på eftermiddagen. Man kan välja mellan att vara antingen för- eller eftermiddag eller heldagar. För den aktive passar förmiddagar bra, är konditionen inte den bästa eller man har problem med till exempel värk, kan eftermiddagar vara ett bättre val.

Andra arbetsuppgifter under dagen är skötsel av hunddagiset, både inom- och utomhus. Det kan till exempel vara att fixa fika, diska, dammsuga, svabba golv, rengöra rastgården, bära in ved och elda, klippa gräs m m.

Förutom detta aktiverar vi hundarna med agility i lekhagen, tränar små konster, spelar hundspel, masserar, kelar och leker med hundarna. Ibland åker vi till en hundbadplats och badar med hundarna, åker på utflykt till en ny skog eller miljötränar på Växjös gator.

Vi har även en hundsalong där man kan lära sig att borsta och kamma, schamponera och föna pälsar, klippa klor samt klippa och trimma våra dagishundar.

Välkomna att kontakta oss!

Handledare Torpet London

Heléne Stråth
070 869 86 34
helene.strath@atrium-vaxjo.org

Hitta hit

Torpet London ligger på Sjötorpspromenaden mellan Torparvägen och Södra Bergundasjön i stadsdelen Teleborg – strax söder om de centrala delarna av Växjö

Ta bussen till London
För att komma hit med stadsbuss från centrum kan du åka med buss 1 mot Teleborg eller buss 9 mot Vikaholm. Den närmaste busshållplatsen heter Elin Wägners väg och ligger på Torparvägen. Från hållplatsen tar det bara ett par minuter att promenera till oss.

Vi på Hagen

Vi är ett hunddagis som kan ta emot flera hundar i olika raser och storlekar. Här på Hagens hunddagis har vi våra hundar i flockmiljö.
Det innebär att hundarna får röra sig fritt ihop med oss och andra hundar inne i huset.
På Hagens hunddagis är vi ute en hel del och tar flera promenader både långa och korta.
Så det är viktigt att man har bra och bekväma skor och varma kläder.
På förmiddagen brukar vi vara ute i ca 2 timmar och på eftermiddagen är det en kortare promenad på ca 1 timme.
Hagens hunddagis ligger endast ett stenkast från Bergundasjön i en lugn och harmonisk lantmiljö med stora grönområden där vi tar våra promenader.

Välkomna att kontakta oss!

Handledare Hagen

Linda Necklöv
hagens.hunddagis@atrium-vaxjo.org​

Hitta hit

Hagen ligger vi den västra sidan av Norra Bergundasjön cirka 200 meter från väg 23.

Ta bussen till Hagen
Tag buss linje 9 från resecentrum till Bredvik och Hagens Hunddagis

Vi på Snicken

Vi arbetar med olika typer av tillverkning och hantverk. Här finns flera verkstäder och en stor variation i arbetsuppgifter och material. Till oss kommer kunder som vill få något tillverkat, för att lämna in saker som ska renoveras eller lagas – eller för att köpa våra produkter i butiken. På Snicken finns också Atriums kansli som sköter administration – till exempel bokföring och fakturering. Arbetsuppgifterna i de olika verkstäderna skiljer sig åt och det finns mycket att göra och lära sig. Vi arbetar självständigt eller tillsammans med uppgifter som passar. Vi lägger stor vikt vid att alla ska ha det trevligt på arbetsplatsen. Alla ska känna sig välkomna, kunna lära sig nya saker och utvecklas. För att vara deltagare hos oss behöver du bara ha viljan att delta – finns det lust och intresse så finns det också många möjligheter.

Handledare Snicken

Petter Allgulin
0470 - 465 95
petter.allgulin@atrium-vaxjo.org

Hitta hit

Snicken ligger på Verkstadsgatan 12, på ett industriområde – väster om de centrala delarna av Växjö, nära köpcentret Grand Samarkand

Ta bussen till Snicken
För att komma hit med stadsbuss från centrum kan du åka med ett par olika bussar. Buss 4 mot Flygplatsen/Öjaby – stig av vid Samarkand Norra. Buss 8 mot Samarkand – stig av vid Lagergatan eller Samarkand Södra. Buss 3 mot Samarkand – stig av vid Samarkand Södra. Från hållplatserna är det några minuters promenad till oss.

Atrium Ideell Förening

Atriums Kansli
Verkstadsgatan 12
352 46 Växjö

kansli@atrium-vaxjo.org

Organisationsnummer: 829502-6390

Swish: 123 259 07 43
Bankgiro 5190-1353